Παραπλανητική παρουσίαση φωτογραφίας από έκρηξη σε πετρελαιοφόρο ως πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

|

|

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Ισχυρισμός
Φωτογραφία στα social media δείχνει έκρηξη σε ισραηλινό πετρελαιοφόρο πλοίο μετά από επίθεση του Ιράν το 2023.

Η αξιολόγησή μας

Τι ισχύει

Συμπέρασμα
Οι εξεταζόμενες φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα επίθεσης στο πετρελαιοφόρο πλοίο "First Altair", Νορβηγικών συμφερόντων, που έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2019. Πρόκειται για ένα εκ των 2 πετρελαιοφόρων που δέχθηκαν επίθεση την ίδια μέρα με 1 ώρα απόσταση, με το δεύτερο πλοίο, το Kokuka Courageous, να είναι Ιαπωνικών συμφερόντων. Συνεπώς το περιστατικό δεν έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2023 και δεν έχει καμία σχέση με διαμάχη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν φωτογραφία η οποία δείχνει φλεγόμενο πλοίο κατόπιν επίθεσης. Ο ισχυρισμός που συνοδεύει την φωτογραφία κάνει λόγο για πετρελαιοφόρο ισραηλινών συμφερόντων το οποίο δέχτηκε επίθεση από το Ιράν το 2023. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής καθώς η εν λόγω φωτογραφία λήφθηκε το 2019.

Αναπαραγωγές των ισχυρισμών σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια: imerodromos.gr, 902.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα βρείτε αρχειοθετημένα εδώ, εδώ και εδώ.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων δέχθηκε χτες Παρασκευή επίθεση από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με (ανώνυμες) δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο «Associated Press» και σε άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ανάλυση των ισχυρισμών

Η επίθεση στο εμπορικό πλοίο τον Νοέμβριο του 2023

Όπως αναφέρεται και στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, στις 25 Νοεμβρίου 2023 σημειώθηκε επίθεση στο εμπορικό πλοίο CMA CGM Symi, το οποίο ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία, στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του Associated Press, το πλοίο εικάζεται ότι δέχτηκε επίθεση από drone το οποίο μετέφερε εκρηκτικά και το οποίο προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά όχι θανάτους ή τραυματισμούς στο πλήρωμα. Παρά τις δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τέτοια σύνδεση.

Ενώ λοιπόν το περιστατικό της επίθεσης στο πλοίο ισραηλινών συμφερόντων που παραθέτουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα είναι πραγματικό, η φωτογραφία που χρησιμοποιούν δεν έχει σχέση με την επίθεση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης, ότι τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα επιστρατεύουν ως πηγή ανάρτηση του Hezam Al-Asad, μέλους του πολιτικού γραφείου των Χούθι, στο X οπου συμπεριέλαβε την εξεταζόμενη φωτογραφία.

Το περιστατικό που δείχνουν οι εξεταζόμενες φωτογραφίες έλαβε χώρα το 2019

Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εντοπίσαμε τις πρώτες αναπαραγωγές της φωτογραφίας σε μέσα ενημέρωσης στις 13 και 14 Ιουνίου 2019. Πρόκειται για το ένα εκ των δυο πετρελαιοφόρων πλοίων που δέχθηκαν επίθεση στις 13 Ιουνίου 2019 κοντά στα Στενά του Ορμούζ, έναν θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.

Τα δυο πλοία, “Kokuka Courageous” και “Front Altair” τα οποία λειτουργούσαν υπό τον έλεγχο Ιαπωνικής και Νορβηγικής εταιρίας αντίστοιχα, χτυπήθηκαν με περίπου μια ώρα απόσταση. Το πλοίο που βλέπουμε στην εξεταζόμενη φωτογραφία, η οποία λήφθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων “ISNA”, είναι το Front Altair το οποίο έστειλε σήμα κινδύνου περίπου στις 6:00 μετά από χτύπημα με τορπίλη, ενώ, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το Kokuka Courageous έστειλε σήμα κινδύνου περίπου στις 7:00. Ενώ το Ιράν είχε κατηγορηθεί για την εν λόγω επίθεση η εμπλοκή του δεν είχε τεκμηριωθεί με βεβαιότητα.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ορισμένες από τις εικόνες που κυκλοφορούν από το ίδιο πλοίο αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη ανάλυση είναι στην πραγματικότητα πλάνα από βίντεο (το σημείο λήψης του στιγμιότυπου είναι το 0:36) που δημοσίευσε το SkyNews και λήφθηκε από πλοίο που πλησίασε σε κοντινή απόσταση το First Altair μετά την επίθεση.

Συμπέρασμα

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε στο άρθρο, το περιστατικό που απεικονίζουν οι εξεταζόμενες φωτογραφίες δεν έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2023 αλλά τον Ιούνιο του 2019 και δεν έχει καμία σχέση με διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Τα δυο πλοία που δέχθηκαν επίθεση λειτουργούσαν υπό τον έλεγχο Ιαπωνικής και Νορβηγικής εταιρίας.

Αρχισυντάκτης στο FactReview και fact-checker με βασικό αντικείμενο την επιστημονική αρθρογραφία και ανάλυση επιστημονικής παραπληροφόρησης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Στείλτε μας θέματα που έχετε βρει

    Βιβλιογραφία