Η οργανωτική δομή και η μεθοδολογία του FactReview

Στο πλαίσιο ανάλυσης του τεράστιου όγκου πληροφοριών που κυκλοφορεί καθημερινά στα social media και τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, οι διάφοροι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων (fact-checking) ανά τον κόσμο επιστρατεύουν μια σειρά εργαλείων και μεθόδων για να εξακριβώσουν αν ο εκάστοτε ισχυρισμός έχει βάση.

Εδώ θα εξηγήσουμε τον τρόπο που οργανώνουμε την ομάδα έρευνας και σύνταξης, τόσο για να εντοπίσουμε και να καταρρίψουμε δυνητικά ψευδείς ισχυρισμούς, όσο και για να ελέγξουμε την ποιότητα της δουλειάς μας πριν την δημοσίευση ενός άρθρου. Θα εξετάσουμε επίσης τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο FactReview για τον έλεγχο της ακρίβειας του εκάστοτε ισχυρισμού που συναντάμε.

Πριν προχωρήσουμε είναι σκόπιμο να αντιληφθούμε πως αυτές οι οδηγίες και τα εργαλεία αποτελούν ένα πολύ γενικό πρότυπο. Τα εργαλεία ανανεώνονται συνεχώς και ο κάθε ελεγκτής γεγονότων ή ομάδα ελέγχου γεγονότων αξιοποιούν διαφορετικούς αλγορίθμους για να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά, συνυπολογίζοντας μεταξύ πολλών άλλων τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής τους θέσης και τις κοινωνικοοικονομικες/πολιτικές περιστάσεις. Επιπρόσθετα οι πολιτικές μας εξετάζονται κάθε χρόνο για την αποτελεσματικότητα τους και ανανεώνονται ή εμπλουτίζονται ανάλογα με τα ευρήματα.

Οργανωτική διάρθρωση και συντακτική επιμέλεια

Συγκέντρωση ισχυρισμών και με ποια θέματα ασχολούμαστε

Το πρώτο βήμα στην διαδικασία του fact-checking είναι να κάνουμε ανασκόπηση της ειδησεογραφίας και των ισχυρισμών που διακινούνται στο διαδίκτυο από μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια και λογαριασμούς social media και να εντοπίσουμε περιπτώσεις ισχυρισμών που ενδέχεται να μην είναι βάσιμοι. Ωστόσο, ο όγκος του περιεχομένου που παράγεται στο διαδίκτυο σε κάθε δεδομένη στιγμή είναι υπερβολικά μεγάλος για να τον εξετάσουμε χειροκίνητα. 

Εδώ επιστρατεύεται λογισμικό το οποίο ομαδοποιεί νέα άρθρα και δημοσιεύσεις στα social media με τρόπο που μας επιτρέπει να κάνουμε ανασκόπηση της ειδησεογραφίας ή των post που γίνονται στα social media με πολύ πιο εύκολο τρόπο και με φίλτρα που επιτρέπουν την ομαδοποίηση.

Αυτά τα λογισμικά ονομάζονται “aggregators” και είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία στο fact-checking. Για άρθρα που ανεβαίνουν σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές και σελίδες που επιτρέπουν την ομαδοποίηση του περιεχομένου τους κατά κατηγορίες (aggregation).

Ωστόσο, ενώ οι τεχνολογικές λύσεις για αυτοματοποίηση της εύρεσης πιθανών θεμάτων προς εξέταση αποτελούν σημαντικά εργαλεία, ο πιο πολύτιμος πόρος είναι το ίδιο το κοινό. Οι αναγνώστες οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα social media και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες διαφορετικές σελίδες και χρήστες ενδέχεται να εντοπίσουν ισχυρισμούς ή άρθρα τα οποία θα τους φανούν αβάσιμα ή ανακριβή. Στη συνέχεια μπορούν να μας ενημερώσουν στέλνοντας μας τον σύνδεσμο του άρθρου ή της δημόσιας ανάρτησης που εντόπισαν ώστε να ελέγξουμε την ακρίβεια του επίμαχου ισχυρισμού. Επειδή όπως είπαμε ο όγκος της διακινούμενης πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακά μεγάλος, η βοήθεια μέσω προσωπικής ενημέρωσης από τους αναγνώστες βοηθάει σε τεράστιο βαθμό την προσπάθεια μας. 

Επομένως, αν θέλετε να μας βοηθήσετε στέλνοντας θέματα που έχετε εντοπίσει και θεωρείτε ότι χρήζουν εξέτασης μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα μέσω email εδώ, ή πατώντας το κουμπί κάτω δεξιά για να στείλετε άμεσα ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook μέσω messenger.

Για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην δουλειά μας, και δεδομένου του μεγάλου υλικού προς εξέταση, επιλέγουμε προσεκτικά τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε. Συγκεκριμένα, δίνουμε προτεραιότητα σε πιο σοβαρά ή άμεσα ζητήματα παραπληροφόρησης με έμφαση σε θέματα που ενδέχεται να θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο (για παράδειγμα ισχυρισμούς ιατρικής φύσεως), να στοχοποιούν μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού ή να αφορούν θέματα που χρίζουν άμεσης κατάρριψης (όπως για παράδειγμα απάτες με διαδικτυακούς διαγωνισμούς που μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες). 

Δεν καταρρίπτουμε προσωπικές θέσεις ή απόψεις ούτε περιπτώσεις σάτιρας, αλλά μόνο συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Επίσης, στο πλαίσιο διατήρησης ισορροπίας αναφορικά με την κάλυψη πολιτικών θεμάτων ή ισχυρισμών που γίνονται από πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούμε, στο πλαίσιο του δυνατού, να εξετάζουμε ισχυρισμούς που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα αποφεύγοντας την εστίαση σε ένα πολιτικό κόμμα ή σε ένα μέρος του πολιτικού φάσματος. Όταν σε κάποιο άρθρο μας υπάρχει η οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σύγκρουση συμφερόντων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε γενικό πλαίσιο, από αρθρογράφο, ειδικό που χρησιμοποιούμε για διευκρίνηση πληροφοριών ή πρόσωπο από το οποίο παίρνουμε σχόλιο, αυτό δηλώνεται ρητά στο πλαίσιο πλήρους διαφάνειας.

Διαλογή των θεμάτων και ανάθεση

Εφόσον βρεθούν τα πιθανά θέματα που θα μπορούσαμε να καλύψουμε γίνεται ανασκόπηση τους από τον αρχισυντάκτη και τον senior editor της σελίδας και στη συνέχεια γίνεται ανάθεση των θεμάτων, ανάλογα τον φόρτο εργασίας και το ενδιάφερον του εκάστοτε συντάκτη. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί ένα άρθρο διενεργείται έλεγχος από τουλάχιστον 2 άτομα, εκτός του αρθρογράφου, συνήθως τον αρχισυντάκτη και τον senior editor, τόσο για συνοχή κειμένου όσο και για την ακρίβεια των πηγών που χρησιμοποιούνται προς τεκμηρίωση της κατάρριψης. Το εκάστοτε άρθρο ανεβαίνει στην σελίδα μας μόνο εφόσον έχει περάσει όλους τους σχετικούς ελέγχους.

Οργάνωση ισχυρισμών και επικοινωνία με ενδιαφερόμενους

Ο κάθε αρθρογράφος έχει τον δικό του αλγόριθμο για το πως θα ερευνήσει το εκάστοτε θέμα και πως θα οργανώσει την δουλειά του, ωστόσο σε γενικές γραμμές ακολουθείται μια κοινή στρατηγική στην πορεία ενός fact-check.

Εφόσον έχουμε επιλεξει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε, εξετάζουμε πόσες φορές έχει αναπαραχθεί και από ποια μέσα ώστε να έχουμε μια, όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την έκταση της διάδοσης. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο στάδιο και στο πλαίσιο έρευνας για τάσεις παραπληροφόρησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες θεματολογίας (για παράδειγμα παραπληροφόρηση αναφορικά με την κλιματική κρίση).

Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με μια λίστα όλων των ισχυρισμών που γίνονται από το εκάστοτε δημοσίευμα καταχωρούνται σε ένα προσχέδιο και εξετάζονται ξεχωριστά. Σε αυτό το στάδιο, εφόσον έχουμε ένα σαφές προσχέδιο για το πώς θα οργανώσουμε το θέμα μας, πολλές φορές χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με το ίδιο το άτομο που συνέταξε το εξεταζόμενο άρθρο ή με κάποιο από τα άτομα που αναφέρονται σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πλήρη εικόνα του θέματος και γι’ αυτό η συλλογή στοιχείων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι βασικό κομμάτι της ερευνητικής διαδικασίας. 

Επίσης είναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία για σχόλιο σε άμεσα ενδιαφερόμενους εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο ή/και είναι εφικτό.

Πολιτική παραπόνων και διορθώσεων

Όπως και κάθε άλλο μέσο, παρά τις αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου που έχουμε εδραιώσει για εξέταση του υλικού μας πριν την δημοσίευση, είναι πάντα πιθανό να γίνουν λάθη ή/και παραλλείψεις στο πλαίσιο της δουλειάς μας. Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστή πολιτική εξέτασης αιτημάτων διόρθωσης.

 Η σελίδα μας έχει ξεχωριστό τμήμα στο οποίο ενθαρρύνουμε κάθε αναγνώστη να επικοινωνήσει μαζί μας εφόσον εντοπίσει κάποιο λάθος σε άρθρο, ή άλλο υλικό μας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να γίνεται επισήμανση του σημείου (ή σημείων) στο οποίο ο αναγνώστης θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος, παρέχοντας σχετική εξήγηση και, όπου χρειάζεται, την κατάλληλη τεκμηρίωση. 

Ο αρχισυντάκτης μαζί με τον senior editor θα εξετάσουν το αίτημα και, εφόσον βρεθεί ότι υπάρχει όντως σφάλμα, θα προχωρήσουμε σε άμεση διόρθωση. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί καταγραφή του σφάλματος σε ξεχωριστό τμήμα της σελίδας μας που διατηρούμε για καταγραφή των λαθών μας στο πλαίσιο πλήρους διαφάνειας. Αυτές οι καταγραφές είναι οργανωμένες με βάση την ημερομηνία και κάθε καταγραφή περιέχει τον σύνδεσμο του άρθρου (ή άλλου υλικού μας) στο οποίο έχει γίνει διόρθωση και μια μικρή περιγραφή σχετικά με το τι ακριβώς έχει διορθωθεί.

Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούμε και για τις περιπτώσεις παραπόνων. Στη ίδια φόρμα με τις προτάσεις διορθώσεων οι αναγνώστες μας μπορούν να στείλουν τόσο προτάσεις βελτίωσης, όσο και ενστάσεις για θέματα στα οποία θεωρούν ότι έχουμε κάνει λάθος ή εφόσον διαφωνούν με τον τρόπο που έχουμε καλύψει κάποιο θέμα. 

Όλα τα αιτήματα εξεταζόνται προσεκτικά από την ομάδα μας, εφόσον η επικοινωνία γίνεται με σεβασμό και χωρίς προσβλητική γλώσσα οποιουδήποτε τύπου απέναντι στην ομάδα του FactReview. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο, προβαίνουμε σε εφαρμογή των προτάσεων που λαμβάνουμε ή σε αλλαγές στα σημεία όπου μας ασκείται κριτική, ενημερώνοντας πάντα σχετικά τον αποστολέα.

Μεθοδολογία ελέγχου και παραδείγματα εργαλείων fact-checking

Ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού

Μια από τις πιο συχνές περιπτώσεις παραπληροφόρησης περιλαμβάνει την παραποίηση και χρήση οπτικοακουστικού υλικού, δηλαδή βίντεο, εικόνες ή ηχητικά ντοκουμέντα για την διάδοση αβάσιμων ισχυρισμών. Όταν λοιπόν έχουμε μια ανάρτηση ή ένα άρθρο που χρησιμοποιούν μια εικόνα ή ένα βίντεο ως βάση ενός ισχυρισμού, ο πιο εύκολος τρόπος να εξετάσουμε την ακρίβεια του ισχυρισμού είναι να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του εξεταζόμενου βίντεο ή της εξεταζόμενης εικόνας.

Εντοπισμός παλαιότερης αναπαραγωγής εικόνας

Εντοπισμός παλαιότερης αναπαραγωγής βίντεο

Για τον συγκεκριμένο σκοπό χρησιμοποιούμε μια τεχνική η οποία είναι γνωστή ως “αντίστροφη αναζήτηση εικόνας”. Πρακτικά πρόκειται για μια αναζήτηση, όπως αυτή που κάνουμε για ένα θέμα σε μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Google, απλά αντί για κείμενο ψάχνουμε με βάση μια εικόνα.

Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες για τον εν λόγω σκοπό, αλλά οι 4 πιο γνωστές είναι η Google, η Yandex, το TinEye και το Bing Image Search. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή αυτόματα. Στη περίπτωση που θέλουμε να ψάξουμε χειροκίνητα, κατεβάζουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει και την ανεβάζουμε στην κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει αυτόματα με χρήση ειδικού πρόσθετου (plugin), το οποίο μας επιτρέπει να ψάξουμε για την εικόνα που μας ενδιαφέρει κάνοντας απλά ένα δεξί κλικ και επιλέγοντας την υπηρεσία με την οποία θέλουμε να ψάξουμε.

Όλες αυτές τις υπηρεσίες μπορείτε να τις βρείτε στην εργαλειοθήκη fact-checking του FactReview, ένα τμήμα της σελίδας μας στο οποίο έχουμε οργανώσει εργαλεία για έλεγχο πληροφοριών ανα κατηγορία. Θα βρείτε την εργαλειοθήκη εδώ. Σχετικό παράδειγμα άρθρου μας στο οποίο εντοπίσαμε την αναπαραγωγή ψευδούς ισχυρισμού με χρήση παλαιότερης εικόνας ως πρόσφατης, χρησιμοποιώντας την τεχνική αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, θα βρείτε εδώ.

Στην περίπτωση που προσπαθούμε να εντοπίσουμε πιθανή παλαιότερη αναπαραγωγή ενός βίντεο ακολουθούμε μια διαφορετική διαδικασία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ελεύθερα προσβάσιμα εργαλεία για αυτόματη αναζήτηση με βάση ένα βίντεο, όπως υπάρχουν για αναζήτηση με βάση μια εικόνα. Επομένως για να βρούμε παλιότερη αναπαραγωγή ενός βίντεο πρέπει να το χωρίσουμε στα επιμέρους καρέ του, δηλαδή σε μικρά στιγμιότυπα (εικόνες) από κάθε δευτερόλεπτο, και να ψάξουμε με βάση αυτές τις εικόνες. Πρακτικά λοιπόν πρόκειται για μια παραλλαγή της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας.

Ενώ μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία χειροκίνητα, βγάζοντας μόνοι μας στιγμιότυπα από το βίντεο, υπάρχει τρόπος να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία. Αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας η οποία ονομάζεται InVid και αποτελεί μια συλλογή εργαλείων για ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ο διαχωρισμός καρέ ενός βίντεο το οποίο μπορούμε είτε να ανεβάσουμε στην πλατφόρμα του InVid ως αρχείο ή να δώσουμε τον σύνδεσμο του βίντεο. Η πλατφόρμα στην συνέχεια χωρίζει αυτόματα το βίντεο στα επιμέρους καρέ και μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε άμεσα αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με κάποια σχετική υπηρεσία, όπως για παράδειγμα το Google Images.

Το InVid βρίσκεται επίσης στην εργαλειοθήκη fact-checking του FactReview που θα βρείτε εδώ. Σχετικό παράδειγμα άρθρου μας στο οποίο εντοπίσαμε την αναπαραγωγή ψευδούς ισχυρισμού με χρήση παλαιότερου βίντεο ως πρόσφατου, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του InVid, θα βρείτε εδώ.

Εξέταση δεδομένων από αξιόπιστες πηγές

Ένας κοινός παρονομαστής σε κάθε διαφορετικό θέμα που εξετάζουμε ως FactReview είναι η προσπάθεια χρήσης πρωτογενών στοιχείων και πηγών. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιλέγουμε αναφορές και ανασκοπήσεις στοιχείων από επίσημους φορείς παρέχοντας πάντα τις παραπομπές για κάθε αναφορά που γίνεται στα άρθρα μας.

Η περίπτωση των ισχυρισμών επιστημονικού περιεχομένου

Στο πλαίσιο επιστημονικών θεμάτων πρωτογενείς πηγές θεωρούνται οι επιστημονικές μελέτες ενώ δευτερογενείς πηγές θεωρούνται αναφορές επίσημων επιστημονικών φορέων που χρησιμοποιούν ως πηγές επιστημονικές μελέτες. Όταν ψάχνουμε έναν επιστημονικό ισχυρισμό, για παράδειγμα ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει μια σοβαρή νόσο, χρησιμοποιούμε επίσημες, και όσο είναι δυνατόν πρωτογενείς πηγές για να υποστηρίξουμε την ανάλυση μας. Aυτές οι πηγές είναι πάντα διαθέσιμες εντός των άρθρων μας ώστε ο εκάστοτε αναγνώστης να μπορεί να δει τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των επιστημονικών μελετών μπορούμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη πορεία για να βρούμε στοιχεία που παρουσιάζονται στο εκάστοτε εξεταζόμενο δημοσίευμα:

Εντοπισμός της μελέτης

Αυτό συνήθως είναι ένα από τα πιο απαιτητικά σημεία καθώς πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για στοιχεία που βρήκαν σε μια μελέτη αλλά σπάνια δίνουν τον τίτλο της μελέτης και ακόμα πιο σπάνια βρίσκουμε σύνδεσμο που να μας παραπέμπει στην μελέτη. Επομένως, για να βρούμε την πηγή πρέπει να την ψάξουμε χειροκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε στοιχεία μέσα από το άρθρο που εξετάζουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε ως λέξεις-κλειδιά σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν σε ένα υποθετικό άρθρο αναφέρεται ότι “σύμφωνα με μελέτη πανεπιστημίου της Κίνας 25% όσων έκαναν τα παιδικά τους εμβόλια ανέπτυξαν αυτισμό”, τότε μπορούμε να ψάξουμε τους όρους “China”+”study”+”child”+”vaccines”+”autism”. Αν γνωρίζουμε πότε περίπου δημοσιεύθηκε η μελέτη μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στην αναζήτηση.

Αποτίμηση της ποιότητας του περιοδικού

Αυτό είναι ένα σημαντικό, αν και περίπλοκο βήμα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται σχετική εμπειρία για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το πιο εύκολο βήμα είναι να ψάξουμε το περιοδικό σε μια από τις ήδη υπάρχουσες λίστες με αναξιόπιστα περιοδικά (predatory journals).

Αυτού του τύπου τα περιοδικά δημοσιεύουν πρακτικά κάθε μελέτη με το ανάλογο αντίτιμο με ελάχιστο ή και καθόλου έλεγχο στην αξιοπιστία των στοιχείων και της μεθοδολογίας. Η πιο γνωστή λίστα (με στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021) είναι η Beal List την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εξέταση της ίδιας της μελέτης

Προφανώς δεν είναι εφικτό για τον καθένα να αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει μια επιστημονική μελέτη καθώς, πέραν της τεχνικής ορολογίας που περιπλέκει την διαδικασία, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε δραματικά τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Ενώ στο FactReview επιβάλλεται να διαβάζουμε αναλυτικά τις μελέτες που εξετάζουμε στο πλαίσιο ανάλυσης ισχυρισμών, για κάποιον που θέλει απλά να πάρει συγκεκριμένες πληροφορίες αυτό γίνεται με στοχευμένο διάβασμα σε συγκεκριμένα σημεία μια μελέτης. 

Το πρώτο είναι η περίληψη της μελέτης ή “Abstract” στο οποίο γίνεται μια σύντομη περιγραφή του τι εξετάζει η μελέτη και τι βρήκε στα αποτελέσματα της. Το δεύτερο και πιο σημαντικό σημείο είναι τα συμπεράσματα τα οποία στις περισσότερες μελέτες έχουν τον τίτλο “Conclusions” και/ή “Discussion” σε αυτά τα τμήματα γίνεται λίγο πιο αναλυτική σύνοψη της μελέτης και των συμπερασμάτων συνήθως απουσία τεχνικών ορισμών. Η πιο απλή γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτά τα τμήματα καθιστά εύκολη την εύρεση πληροφοριών που χρειαζόμαστε γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη επένδυση χρόνου για ανάλυση.