Εικόνα που δείχνει ανθρώπους σε ουρές έχει δημιουργηθεί από λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης

|

|

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Ισχυρισμός
Φωτογραφία δείχνει ουρές ανθρώπων στον Βόλο που περιμένουν να πάρουν νερό.

Η αξιολόγησή μας

Τι ισχύει

Συμπέρασμα
Ενώ είναι αληθές πως στον Βόλο σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ανθρώπων στους οποίους διανεμόταν εμφιαλωμένο νερό, η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι πραγματική, αλλά έχει δημιουργηθεί με χρήσης τεχνητής νοημοσύνης μέσω της σελίδας Midjourney.
Το άρθρο σε ηχητική μορφή
00:00 / 00:00

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται μία εικόνα συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για φωτογραφία ανθρώπων στον Βόλο οι οποίοι περιμένουν τη σειρά τους για να πάρουν νερό. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής, καθώς η εν λόγω εικόνα είναι στην πραγματικότητα προϊόν χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Παραδείγματα αναπαραγωγής του επίμαχου ισχυρισμού με αρκετές κοινοποιήσεις βρίσκονται αρχειοθετημένα εδώ και εδώ.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις αναφέρονται τα εξής:

Και όμως δεν είναι ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ σε κάποιο στρατόπεδό απομεινάρια πολέμου!!!!
Είναι ουρές ανθρώπων εν έτη 2023 στον Βόλο για να πάρουν λίγο νερό!
Αυτά είναι τ’ αποτελέσματα των κυβερνήσεων της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο

Οι αναρτήσεις αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα:

Ανάλυση του ισχυρισμού

Στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η παραπάνω εικόνα, η οποία σύμφωνα με τις εξεταζόμενες αναρτήσεις δείχνει ουρές ανθρώπων στον Βόλο που περιμένουν για να πάρουν νερό. Είναι αληθές πως μεταξύ των πολλών προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στον Βόλο ήταν και η καταστροφή μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης. Είναι επίσης αληθές, ότι ως αποτέλεσμα της καταστροφής αυτής δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές ανθρώπων που περίμεναν έξω από το Δημαρχείο Βόλου για να παραλάβουν εμφιαλωμένο νερό που διανεμόταν δωρεάν.

Στην αρχική ανάρτηση, που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται από την εξέταση του ιστορικού επεξεργασίας δεν αναφέρεται ότι η εικόνα ήταν προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η επισήμανση προστέθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η εξεταζόμενη εικόνα δημιουργήθηκε μέσω του MidJourney, μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης όπως δήλωσε στο AFP ο χρήστης JoDi, ενώ μοιράστηκε και ένα στιγμιότυπο από την εντολή που έδωσε στο Midjourney για σύνθεση της εν λόγω εικόνας.

Στιγμιότυπο από το Discord που έστειλε ο Jo Di στο AFP στις 14 Σεπτεμβρίου 2023.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ουρές ανθρώπων στον Βόλο που περιμένουν να πάρουν νερό είναι ψευδής. Ενώ είναι αληθές πως στον Βόλο σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ανθρώπων στους οποίους διανεμόταν εμφιαλωμένο νερό, η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι πραγματική, αλλά έχει δημιουργηθεί με χρήσης τεχνητής νοημοσύνης μέσω της σελίδας Midjourney.

Fact-checker ο οποίος καλύπτει ευρύ φάσμα θεματολογίας, εστιάζοντας περισσότερο στην ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση.

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Στείλτε μας θέματα που έχετε βρει

    Βιβλιογραφία