Ψευδής παρουσίαση παλιάς φωτογραφίας ως σχετική με την είσοδο ρωσικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

|

|

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Ισχυρισμός
Φωτογραφία δείχνει ομάδα πλοίων που αποτελούν μέρος του ρωσικού στόλου η οποία εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη Μαρτίου του 2024.

Η αξιολόγησή μας

Τι ισχύει

Συμπέρασμα
Η φωτογραφία δεν δείχνει είσοδο ρωσικού στόλου στην Ερυθρά Θάλλασα αλλά προετοιμασίες για στρατιωτική παρέλαση στην Ρωσία το 2018. Στα τέλη Μαρτίου του 2024 εισήλθαν δύο πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, το Marshal Shaposhnikov το οποίο μετέφερε ρωσική αποστολή για εορτασμό των 30 ετών από την εδραίωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ερυθραίας, και το καταδρομικό πυραύλων Varyag το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους του ρωσικού στρατού, εισήλθε εν τέλει στην Μεσόγειο στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν φωτογραφία με ομάδα πλοίων ως σχετική με την πρόσφατη είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη και δεν δείχνει στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Αναπαραγωγές των ισχυρισμών σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια: dimpenews.com

Παραδείγματα σχετικών αναπαραγωγών του ισχυρισμού βρίσκονται αρχειοθετημένα εδώ, εδώ και εδώ.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού, εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα, φτάνοντας στις ακτές της Υεμένης, όπου πολλά αμερικανικά και βρετανικά πλοία, πραγματοποιούν πλήγματα κατά των Χούτι…

Ανάλυση του ισχυρισμού

Η βάση του εξεταζόμενου ισχυρισμού

Στο πλαίσιο της τριανταετούς επετείου εδραίωσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ερυθραίας προγραμματίστηκε επίσκεψη εκπροσώπων της Ρωσίας στην Massawa. Η ρωσική αποστολή αποτελούνταν από την φρεγάτα “Marshal Shaposhnikov”, η οποία έφτασε τελικά στο λιμάνι της Massawa στις 28 Μαρτίου 2024 όπως επιβαιώνει και ανάρτηση του Υπουργείου Πληροφοριών της Ερυθραίας στο X.

Μαζί με το Marshal Shaposhnikov, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ναυτικού, ταξίδευε και το ρωσικό καταδρομικό Varyag, το οποίο αναφέρεται ότι πραγματοποιεί προγραμματισμένες ασκήσεις και εισήλθε στην Μεσόγειο την 1η Απριλίου.

Η επίμαχη φωτογραφία

Η φωτογραφία που διαμοιράζονται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη είσοδο των ρώσικων πλοίων στην Ερυθρά Θάλλασα. Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίσαμε την αρχικη πηγή της φωτογραφίας η οποία λήφθηκε από το Sputknik το 2018. Πρόκειται για πλοία του ρωσικού ναυτικού που τελούν πρόβα στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης στις 22 Ιουλίου 2018 στην πόλη Kronstadt.

Οι προετοιμασίες για την παρέλαση καλύφθηκαν και από σχετικό άρθρο της Rossiyskaya Gazeta, της επίσημης εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2018 και στο οποίο βρίσκουμε επίσης την επίμαχη φωτογραφία.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που αναπαράγεται από ελληνικούς λογαριασμούς στα social media δεν δείχνει είσοδο ρωσικού στόλου στην Ερυθρά Θάλλασα αλλά προετοιμασίες για στρατιωτική παρέλαση στην Ρωσία το 2018. Στα τέλη Μαρτίου του 2024 εισήλθαν δύο πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, το Marshal Shaposhnikov το οποίο μετέφερε ρωσική αποστολή για εορτασμό των 30 ετών από την εδραίωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ερυθραίας, και το καταδρομικό πυραύλων Varyag το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους του ρωσικού στρατού, εισήλθε εν τέλει στην Μεσόγειο στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

Αρχισυντάκτης στο FactReview και fact-checker με βασικό αντικείμενο την επιστημονική αρθρογραφία και ανάλυση επιστημονικής παραπληροφόρησης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Στείλτε μας θέματα που έχετε βρει

    Βιβλιογραφία