Βίντεο στα social media δεν δείχνει Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά στην ουκρανική πρεσβεία

|

|

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Ισχυρισμός
Βίντεο στα social media δείχνει Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά στην είσοδο της ουκρανικής πρεσβείας στην Γαλλία.

Η αξιολόγησή μας

Τι ισχύει

Συμπέρασμα
Το βίντεο δεν λήφθηκε το 2024 αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023 και δείχνει σχετική πορεία γάλλων αγροτών στα κεντρικά γραφεία του συμβουλίου της διοικητικής περιφέρειας Bourgogne-Franche-Comté στην πόλη Dijon στη Γαλλία, όχι στην ουκρανική πρεσβεία η οποία βρίσκεται στο Παρίσι.

Σε μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στα social media κυκλοφόρησε βίντεο συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι δείχνει Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά στην είσοδο της ουκρανικής πρεσβείας στην Γαλλία. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Αναπαραγωγές των ισχυρισμών σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια: iskra.gr

Παραδείγματα σχετικών αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να βρείτε αρχειοθετημένα εδώ, εδώ και εδώ.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Οι Γάλλοι αγρότες πλημμύρισαν σήμερα την ουκρανική πρεσβεία στο Παρίσι με κοπριές ζώων! 

Είχε προηγηθεί δυο μέρες πριν μήνυμα της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας προς τους Γάλλους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να διαλυθούν (!!!)
Το μήνυμα αναφέρει:

“Η Πρεσβεία και ο λαός της Ουκρανίας καλούν τους Γάλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ουκρανών και να συσπειρωθούν γύρω από την πατρίδα τους!»

Σε απάντηση, οι επικεφαλής των διαμαρτυρόμενων αγροτών δήλωσαν:

“Συμβουλεύουμε τους Ουκρανούς διπλωμάτες να ανησυχούν για τη χώρα τους.
Δεν θα συνιστούσαμε να υποδείξετε τίποτα σε εκείνους, σε βάρος των οποίων ζείτε εδώ και 2 χρόνια.
H Ουκρανία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει ή να απαιτήσει οτιδήποτε από τους Γάλλους.
Είναι καλύτερα να κρατήσετε τη γνώμη σας για τον εαυτό σας”.

Ανάλυση του ισχυρισμού

Η επιστολή του Ουκρανού πρέσβη

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν πως, σε απάντηση επιστολής που έστειλε Ουκρανός πρέσβης προς τους αγρότες διαδηλωτές καλώντας τους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες, ομάδα των αγροτών γέμισε την είσοδο της ουκρανικής πρεσβείας στη Γαλλία με κοπρία.

Αρχικά, η επιστολή που παρουσιάζεται στα εν λόγω δημοσιεύματα εμφανίζει προβλήματα καθώς, πέραν του ότι δεν βρίσκεται σε κανένα επίσημο λογαριασμό εκτός από τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν το επίμαχο βίντεο, η υπογραφή του Vadym Omelchenko, του Ουκρανού πρέσβη στην Γαλλία ο οποίος υποτίθεται πως υπέγραψε την επιστολή, δεν είναι σωστή. Σε δυο προηγούμενες υπογεγραμμένες επιστολές του, οι οποίες τεκμηριώνονται από ανάρτηση τους σε επίσημους λογαριασμούς, βλέπουμε ότι η υπογραφή δεν ταιριάζει με αυτή που φαίνεται στην επιστολή του εξεταζόμενου βίντεο.

Επιστολή του πρέσβη Vadym Omelchenko στους εκπροσώπους της Neuilly, ένα δυτικό προάστιο του Παρισιού. [πηγή]
Η επιστολή που εμφανίζεται στο εξεταζόμενο βίντεο. Όπως φαίνεται από την σύγκριση, η υπογραφή του πρέσβη που εμφανίζεται σε αυτή την επιστολή είναι διαφορετική από τις προηγούμενες
Επιστολή του πρέσβη Vadym Omelchenko στον πρώην ουκρανό πρέσβη στην Γαλλία. [πηγή]

Επιπρόσθετα, σε επίσημη δήλωση στον οργανισμός ελέγχου γεγονότων Logically Facts, η ουκρανική πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι η εικονιζόμενη επιστολή δεν συντάχθηκε ούτε στάλθηκε από την Πρεσβεία της Ουκρανίας στη Γαλλία.

Το εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι από το Euronews και δεν δείχνει την ουκρανική πρεσβεία

Τα βίντεο που κυκλοφόρησε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα εμφανίζει στην πάνω δεξιά γωνία το λογότυπο του δημοσιογραφικού οργανισμού Euronews. Μετά από ενδελεχή αναζήτηση στη σελίδα και στα social media του δημοσιογραφικού οργανισμού Euronews δεν εντοπίζουμε πουθενά το εξεταζόμενο βίντεο. Χρησιμοποιώντας στιγμιότυπα από το βίντεο καταφέραμε να εντοπίσουμε αναπαραγωγές του από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2023. Στην αρχική του έκδοση λοιπόν, η οποία λήφθηκε από το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agengy, και η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια, βλέπουμε ότι τα τρακτέρ των αγροτών βρίσκονται μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του συμβουλίου της διοικητικής περιφέρειας Bourgogne-Franche-Comté στην πόλη Dijon στη Γαλλία, όχι στην ουκρανική πρεσβεία η οποία βρίσκεται στο Παρίσι.

Μέσα από εικόνες της υπηρεσίας Google Street View επιβεβαιώνεται ότι το σημείο που βρίσκονται οι αγρότες στο επίμαχο βίντεο είναι όντως το προαναφερόμενο κτήριο στην πόλη Dijon.

Το βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο δείχνει Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά στην είσοδο της ουκρανικής πρεσβείας στην Γαλλία είναι ψευδής. Το βίντεο δεν λήφθηκε το 2024 αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023 και δείχνει σχετική πορεία γάλλων αγροτών στα κεντρικά γραφεία του συμβουλίου της διοικητικής περιφέρειας Bourgogne-Franche-Comté στην πόλη Dijon στη Γαλλία, όχι στην ουκρανική πρεσβεία η οποία βρίσκεται στο Παρίσι.

Αρχισυντάκτης στο FactReview και fact-checker με βασικό αντικείμενο την επιστημονική αρθρογραφία και ανάλυση επιστημονικής παραπληροφόρησης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα

Στείλτε μας θέματα που έχετε βρει

    Βιβλιογραφία